Přátelské setkání prezidenta republiky s Mikem Pompeem

Setkání prezidenta republiky Miloše Zemana s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem na Pražském hradě probíhalo v přátelské atmosféře.

Ministr zahraničních věcí USA tlumočil pozdrav od prezidenta USA Donalda Trumpa. Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016 a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí.

Ministr zahraničních věcí USA ocenil vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech a konstatoval jejich další potenciál.

Prezident republiky vyzdvihl přátelství s USA, a podotkl, že sympatie k USA chová již od svého mládí. Vyjádřil podporu přátelské politiky USA vůči Izraeli a přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Tématem byl i boj s terorismem, kdy prezident republiky varoval před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu.

Ministr zahraničních věcí USA zdůraznil zájem prezidenta USA na dalším prohlubování transatlantické vazby.

Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými.

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

https://www.hrad.cz/